text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Att dansa efter andras pipa En deckare om deckarbranschen von Tupp, Fredrika (eBook)

 • Verlag: Books on Demand
eBook (ePUB)
5,99 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Att dansa efter andras pipa

Denna deckare är en dramatiserad lek med deckarbranschen. Huvudhistorien är hur några typiska manliga kriminalare från deckarvärlden kommer samman och hamnar i ett äventyr de inte riktigt hade tänkt sig. Men det handlar också om två kvinnors förhållande till denna deckarvärld, den ena från ett intellektuellt perspektiv som forskare och den andra från ett praktiskt perspektiv som gift med en kriminalare. Därmed används deckarbranschen som en utgångspunkt för en diskussion kring relationen mellan man och kvinna, vad som brukar kallas vår tids genusordning. Utifrån detta följer boken en lång tradition inom deckargenren, från Stieg Trenter till många samtida deckarförfattare, där böckerna också utgör en form av samtida samhällskritik. Oftast är dock denna kritik endast en fond för det egentliga kriminaldramat. I denna bok flyttas denna sida av deckarboken mer in i handlingens centrum. På så vis blir boken en deckare kombinerat med ett visst mått av populärvetenskap och därmed en annorlunda deckare än vad vi är vana vid. För att förstärka närheten till deckarlitteraturen utspelar sig händelserna i tre kända deckarmiljöer: Stockholm, Venedig och Skottland, platser som också är väl bekanta för författaren. Boken blandar också verklighet och fiktion på ett speciellt sätt. Bokens undertitel, En deckare om deckarbranschen, är tvetydig eftersom ordet deckare kan både betyda en verklig yrkesgrupp, alltså kriminalare, men också en litterär genre. Denna glidning mellan två världar blir speciellt tydlig när våra tre kriminalare i berättelsens slutskede hittar deckarböcker där de själva egentligen är de uppdiktade huvudpersonenerna. När man har läst boken kan man också förstå att det är en viss poäng att låta författarnamnet vara en kvinnlig pseudonym. Min bakgrund är i den akademiska världen som socialantropolog vid Stockholms universitet. Jag har under åren skrivit en hel del både vetenskapligt och populärvetenskapligt och både på engelska och svenska. Gick i pension föregående år, men arbetar fortfarande deltid på Stockholms universitet. Sista åren har jag breddat mitt skrivande och i detta fall även gett mig in i deckarbranschen och ett sätt att skriva som är betydligt friare än vetenskapligt skrivande, något som jag ser som en mycket inspirerande utmaning.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: watermark
  Seitenzahl: 320
  Sprache: Schwedisch
  ISBN: 9789177858461
  Verlag: Books on Demand
  Größe: 310 kBytes
Weiterlesen weniger lesen

Att dansa efter andras pipa

Kapitel 2
Skottland/Edinburgh

Allt fungerade och dagen kom då vi alla tog våra flyg mot Skottland. När vi, jag, Barsk och Dunkel, strålade samman på Edinburghs flygplats visade det sig att Riddle hade blivit lite försenad, så det blev ett par lager i baren i väntan på att han skulle hämta oss. Efter lite allmänt snack om läget, familj, och andra allmänna artigheter, frågade Barsk om någon av oss kände till Macintosh, han som skulle hedras på konferensen. Ingen av oss hade egentligen hört talas om honom, men jag trodde att han bland annat hade varit assistent åt Fin Macleod, kommissarien verksam i Edinburgh, men bördig från Lewis Island. Varför jag minns Macleod hyfsat bra var att han hade blivit kallad ut till Lewis för att lösa några mord. Det i sig var inget speciellt, men eftersom han var uppvuxen där så hade han en rad personliga kopplingar till många inblandade. Vi ska komma ihåg att Yttre Hebriderna inte har speciellt många invånare utan präglas mer av att alla känner alla, och att försöka lösa mord där du känner de flesta, och till och med är släkt med många, måste vara extra besvärligt.

Däremot berättade Riddle att Macintosh hade dött i Venedig när jag tidigare hade talat med honom i telefon. Tosh hade hittats vid det kända Hotel Excelsior på ön Lido utanför Venedig. Vet inte om ni känner till det hotellet, men det var ett klassiskt hotell för all världens filmstjärnor på 1930- och 40-talet. Alla som ville stråla i glansen av kändisskap och den tidens medier visade upp sig på stranden, ungefär som dagens Cannes. Hotellet fungerar fortfarande som ett vanligt hotell men idag syns det mest i media då den årliga utdelningen av filmpriser kring Venedigs filmfestival sker där. Tosh hittades i vattnet utanför, men inte i havet på strandsidan av hotellet, utan på andra sidan. Excelsior har, förutom en vanlig ingång vid gatan, en speciell ingång från kanalsidan, där gäster kan komma med båt direkt från Venedig via den kanal som skär av Lido på mitten och leder fram till hotellet. Tidigt på morgonen hittades Tosh flytande i vattnet nära landgången till hotellet av en vaktmästare som sköter tennisbanorna bredvid. Han låg guppande på mage och enligt vaktmästaren rådde det inga tvivel om att han var död.

Sen kan man ju undra varför hans fru blev misstänkt, men det var så att hon först inte hade alibi för tidpunkten då Tosh hade dött. Tosh och Balotelli blev körda av Guiseppi, Balotellis vän, till hotellet efter en gondoltur. Där tog de var sin drink i baren och sedermera lite tilltugg och diskuterade vidare på de mordfall som var skälet till att Tosh besökte Venedig. När Balotelli tyckte det var dags att planera hemfärden sa Tosh till Balotelli att åka hem i förväg. Tosh skulle ta en drink till och samla sina tankar lite, sen ringa sin fru och ordna med Guiseppi så de kunde ta färjan över till Venedig lite senare. Klockan var då runt sex på kvällen. Samtidigt som Balotelli lämnade Tosh och gick gatan ner mot färjeläget hade Tosh fru tagit en liten promenad utanför Guiseppi och hans svenska frus hem, där hon spenderat dagen medan de andra åkte gondol. Detta var, visade det sig, ungefär samtidigt som Tosh hade dött enligt obduktionen. Tosh fru behövde lite frisk luft efter sin släng av sjösjuka och hade gått runt i kvarteren en timme och vi ska komma ihåg att Hotel Excelsior inte ligger mer än tjugo minuter från Via Scutari där Guiseppi och hans fru bor. Så teoretiskt var det helt möjligt för henne att ha hunnit träffa sin man under tiden. Så något alibi verkade hon inte ha. När det samtidigt i undersökningen visade sig att hon faktiskt hade träffat honom och de dessutom hade haft en högljudd konversation i baren var det inte så konstigt att hon blev misstänkt.

När väl Riddle dök upp på flygplatsen kände vi oss alla lagom goa till mods med ölen innanför västen.

"Fan grabbar

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen