text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Afsatte Spor Søborgdreng årgang 1945. von Rosenfalck, Hans (eBook)

 • Erscheinungsdatum: 13.10.2016
 • Verlag: Books on Demand
eBook (ePUB)
9,99 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Afsatte Spor

Hverdagsbilleder og overraskelser - At finde sin(e) plads(er) og sig selv i tilværelsen - Med en Søborgdreng årgang 1945. Undres over forstandens og kroppens forunderlige, og selvstændige liv, som ikke altid husker at banke på, hos de øverste lag af bevidstheden. Lege med hukommelsen. Opdage forskelen på hukommelse og erindring. At lære. Det medfødte og det tillærte. Er viden og kunnen tvillinger? Er kunnen i virkeligheden udtryk for viden? Eller er evnen til at tilegne sig kunnen en overleveret egenskab i genomet, så nogle har lettere ved at opnå kunnen end andre? Er det videnskaben eller troen der har svarene på livets spørgsmål? Tidsspring, tankespring, og refleksioner vedrørende barndom, ungdom, manddom og alderdom. Såvel nuet som evigheden stikker næsen frem i ubevogtede øjeblikke. At søge mening og opdage det modsatte - og omvendt. At se om bag nogle af datidens og nutidens mantra. Ja, og undres over, hvad livet er for en utrolig begivenhed. HANS ROSENFALCK Født 1945 i Søborg. Lærling hos Georg Jensen Sølvsmedie i 60'erne, tillige habil amatørcykelrytter. Kandidateksamen i sociologi på Københavns Universitet. Har haft 17 forskellige jobs; lige fra arbejdsdreng til kommunaldirektør, det sidste endda på Grønland. Ind imellem billedkunstner og meget andet.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: watermark
  Seitenzahl: 340
  Erscheinungsdatum: 13.10.2016
  Sprache: Dänisch
  ISBN: 9788771887044
  Verlag: Books on Demand
Weiterlesen weniger lesen

Afsatte Spor

Prolog - Afsatte Spor

Ligesom så mange andre, har jeg oplevet, at mine erindringer er lagret sådan, at oplevelser vedrørende begivenheder, personer, steder, rækkefølger, systemer, synsindtryk, lydindtryk, smagsindtryk, dufte, berøringer, følelser, stemninger, læringer, ja, hvad som helst, kan være forbundet. Ofte er det ganske forbavsende og uransageligt. På den måde følger erindringerne ikke en historiebogs fortænkte systematik og logik, hvad denne bog således heller ikke forsøger at gøre.

Tag eksempelvis din pinkode til dankortet. Den husker du sikkert udenad. Efterhånden vil du 'ubemærket' også lagre placeringen og rækkefølgen af de taster koden indeholder. De er ens på næsten alle dankortmaskiner i butikker. Hvis du så en dag skal bruge koden på en maskine, hvor tasterne er placeret omvendt - det kan forekomme, fx i nogle kortautomater - så risikerer du at taste forkert. Det vil sikkert forvirre dig. Måske endda så meget, at du kan blive i tvivl om din kode. Du taber tråden 1 .

Man kan tilføje, at begrebet 'ubemærket' egentligt er problematisk at tage i brug, fordi dette ubemærkede i realiteten er bemærket. Det er registreret hos dig, på et underliggende plan. Men det er hverken bearbejdet eller sprogliggjort hos din øverste bevidsthed. Det er så at sige registreret af sig selv, og det bliver reflekteret af sig selv, og dine hænder osv., og især det der styrer disse agerer på det, alt efter hvad det nu drejer sig om. Fx når du cykler. Da er det registreret hos dig, hvordan du hele tiden skal korrigere kroppens placering og træde i pedalerne for at sikre fremdrift og styre for at holde balancen. Det sker så at sige, 'af sig selv' i samspil og med afstemt brug af sanser og bevægeapparat.

Man kan således ikke sige, at det er ubemærket. Det er tillært, og du ved netop godt, hvordan du skal gøre. Det er den slags viden, der ikke bliver betragtet som 'rigtig' viden. Og skulle du have været i tvivl, så er her samtidig en god indikator for, at din krop og din forstand fungerer som en kompleks enhed og en helhed. Så meget endda, at man betragter den type tillærte færdigheder, som medfødte anlæg eller uforklarlige evner, som nogle bare er bedre til end andre. Vi mangler ord og begreber for forklaring og beskrivelse af den type 'intelligens'. Vi konstaterer det blot. Eksempelvis hvis du ser Tour de France, at Fabian Cancellara er eminent god til at cykle ekstremt hurtigt nedad snoede stejle bjergveje uden at styrte.

Min pointe er, at erindringernes afsatte spor kun følger dine egne forudsætninger og forestillinger. De medfødte, de tillærte, de oplevede, ja - dem som du har dannet dig.

Jeg bærer ligesom de fleste rundt på en række blitz-erindringer. Fx Grønlandsskibet Hans Hedtofts forlis den 30. januar 1959, mordet på præsident Kennedy den 22. november 1963, eller da Nell Armstrong, som det første menneske, satte foden på månens overflade den 21. juli 1969, Berlinmurens fald natten mellem den 9. og 10. november 1989, angrebene på World Trade Center 11. september 2001, og tragedien på Flatoy 22. juli 2011 for blot at nævne nogle. Det interessante ved den type erindringer, det er bl.a., at de tydeliggør, at der er koblet sideerindringer på enhver erindring.

In memoriam - Hans Hedtofts forlis, ved Kap Farvel 30. januar 1959

De fleste husker, hvor de var, hvem de var sammen med, hvordan vejret var, og hvad de foretog sig, da de modtog oplysningen, eller så den i tv osv. Det kan være fascinerende og interessant at lege med erindringer ifølge sine egne spor og ikke mindst de utallige sidespor, der dukker op, hvis man giver sig tid og dyrker dem. Der er i realiteten koblet sideerindringer på de fleste erindringer. Det ene tager, det andet med sig, hvis du leger efter den metode, og erindringerne udbredes derved.

Nogle gange kommer der også snurrepiberi til, ja unødvendige side erindringer frem, som fx det mere end 50 år gamle telefonnum

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen