text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Mit liv I Fjaltring, USA og mellemøsten von Lisby Kjær, Arne (eBook)

 • Erscheinungsdatum: 13.10.2015
 • Verlag: Books on Demand
eBook (ePUB)
4,99 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Mit liv

Arne Lisby Kjær fortæller om barndommen i Fjaltring, ungdomsårene i USA, hvor han arbejdede på flere farme, inden han tog turen på tværs af staterne for at opleve "Guds eget land", som han dog havde delte meninger om. Kort efter hjemkomsten tog han til Beirut og var behjælpelig med opbygning af en kvægfarm, inden han hjemme igen i Fjaltring overtog sit fødehjem, nemlig Sdr. Lisby i Fjaltring. Om de mange år i politik, valgt til Lemvig byråd og Ringkøbing amtsråd for partiet venstre. Født den 1. april 1931 i Sønder Øster Lisby, Fjaltring (Lisbyvej 23). Forældre var Sigrid Lisby og Kristen Kold Kjær.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: watermark
  Seitenzahl: 94
  Erscheinungsdatum: 13.10.2015
  Sprache: Dänisch
  ISBN: 9788771703665
  Verlag: Books on Demand
Weiterlesen weniger lesen

Mit liv

Mit liv

Af Arne Lisby Kjær

Kapitel 1

Min barndom og ungdom

Jeg havde en ældre søster, men var den ældste af fire drenge, og som barn fik jeg ofte at vide, at jeg som den ældste skulde løbe eller cykle et ærinde for mine forældre. Jeg tror, at denne del af min opdragelse, har lært mig at tage ansvar og påtage mig opgaver for fællesskaber og samvirke.

Jeg er født den 1. april 1931 i Sønder Øster Lisby, Fjaltring (Lisbyvej 23). Mine forældre var Sigrid Lisby og Kristen Kold Kjær. Jeg er døbt Arne Lisby Kjær i Bøvling Valgmenighedskirke af pastor Lauridsen Vig.

Mor var født 28. december 1895 i Fjaltring Brugsforening og døde 13. juli 1986, mors forældre var Marie og Kr. Lisby (uddeler i Fjaltring Brugsforening). Mor havde 3 søstre og 4 brødre. Morfar var født i Sønder Vester Lisby og mormor var født i Skyttesgård, Fjaltring. Far var født 12. april 1898 i Øster Kjær, Fjaltring og døde 17. juli 1972. Fars forældre var Dorthea og Mads Kjær. Farfar døde i 1906, og farmor giftede sig igen med Simon Buchbjerg, der kom fra Bøvling Klit, hvor han levede af fiskeri på fjorden og i havet. De havde lært at kende hinanden eftersom farmors datter Margrethe var blevet gift med Simons søn, der også hed Simon og boede på ejendommen Klitshoue senere ændret til Mosegård i Fjaltring. Farfar har været gift to gange og fik 6 børn med sin første kone, hvorefter han blev gift med min farmor, der var 24 år yngre end farfar. Med farmor fik han også 6 børn.

Jeg havde en ældre søster Gundhild, der er født 13. november 1929 og døde 27. januar 2003. Jeg fik derudover 3 brødre og 1 søster. Gunnar født 22. juli 1932, der omkom ved en trafikulykke 6. december 1969 i den nye, men endnu ikke åbnet vejkryds Torsmindevej og Vestermøllevej.

Birthe er født den 13. september 1933, Kristian født 8. oktober 1935 og Ove født 1. januar 1938.

Jeg har gået i Fjaltring Friskole i 8 år, fordi jeg kom i skole et år før jeg skulde. Der skete det, at Gundhild havde lært mig bogstaverne og tallene og begyndte at læse og regne med mig. Ved et oplæsningsmøde i mit hjem, der var arrangeret af friskolekredsen og gik på omgang i hjemmene med lærerparret Kristiane og Poul Hansen som oplæser, hørte Poul Hansen om det og tilbød mor, at jeg måtte gå med Gundhild i skolen, hvis jeg gerne vilde det. Men jeg kunde jo ikke komme ud af skolen inden jeg var 14 år.

Jeg husker tydelig tyskernes besættelse af Danmark den 9. april 1940. Mor kom som sædvanlig og vækkede os sagde, at hun troede, der var noget galt, for der kom en hel del lavt flyvende maskiner fra syd hen over os. Hun åbnede for radioen, hvor man fortalte, at vi var blevet besat, og man henstillede til danskerne, at man bevarede roen. Lidt efter ringede Poul Hansen og sagde, vi ikke skulle komme i skole den dag.

Jeg tror de fem krigs- og besættelsesår på mange måder har påvirket mit liv og levned. Mit sidste skoleår var det sidse krigsår i sommeren 1944 og vinteren 1945, hvor det var småt med skolegang og undervisning, fordi tyskerne havde beslaglagt skolen til indkvartering af soldater. Tyskerne tog skolen i julen 1943, derefter fik vi lo

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen