text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Cvat lipe na Balkanu von Kuic, Gordana (eBook)

 • Verlag: Agencija TEA BOOKS
eBook (ePUB)
5,98 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Cvat lipe na Balkanu

'... Urbanog sadrzaja, sa odnosima koji pocivaju na srodstvima, ljubavima, brakovima, stradanjima i potucanjima Jevreja i Srba, njeni romani prvenstveno obra uju zivot u gra anskim krugovima. Tu se govore razni jezici, tu se rado i cesto putuje, susrecu se bezbrojni ljudi i glavne zivotne teme nalaze iskljucivo u okvirima porodicnih, drustvenih i intelektualnih dodira. U preobilju likova i mnostvu epizoda, romani Gordane Kuic neprimetno odrazavaju jedinstvenu unutrasnju nit koju cini osobena balkanska jevrejska nostalgija, jaka duhovna i emotivna vezanost sarajevskih i beogradskih Jevreja za zavicaj. U romanima Gordane Kuic Jevreji se javljaju kao nosioci tradicionalnih gra anskih i urbanih vrednosti i plemenitih starosedelackih spona me u ljudima koji su na istome tlu dugo delili zajednicku istorijsku kob.' - Predrag Palavestra, Jevrejski pisci u srpskoj knjizevnosti

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: AdobeDRM
  Seitenzahl: 457
  ISBN: 6610000046669
  Verlag: Agencija TEA BOOKS
  Größe: 1119 kBytes
Weiterlesen weniger lesen

Cvat lipe na Balkanu

1. Praznici pod prismotrom

- Mamice, 'de je tatko? Nema ga ni danas ni juce... ma, nema ga dugo! - Suznih ociju pitala je mala Vera majku te vrele nedelje, kao i svakog jutra poslednjih mesec dana. - Nema ga, nema! - mrmljala je kenjkavo i vrtela glavom tresuci svetle uvojke. - Ocu mog taticu jedinog... Kad ce doci?

- Prestu, prestu, linda mija , brzo, brzo, lepotice moja. Pa, imas mene. Zar ne volis svoju mamili? Tata je otisao u Bor...

- A sta je to Boj? - tepala je.

- To je rudnik e se kopa bakar, i njemu je tamo sasvim fino. Ja cu ga ubrzo posjetit pa cu ti pricat kako sam putovala. A on ti je, mala moja, ziv i zdrav, cvrst i zilav!

- I ja sam cvista i zijava! - potvrdi Vera automatski i podize ruku da pokaze misicu, ali je to ne odvrati od prethodne teme, pa nastavi placljivo: - Citaj pismo! Citaj, aji sve!

- Evo, srce moje, evo! - pozuri Branka uzimajuci prvo Markovo pismo iz borskog logora "Jug", s pecatom vojne cenzure.

- "Draga moja Branka, milo moje dijete i draga Riki" - citala je - "dozvoljeno nam je da se javimo dva puta mjesecno s vasa dva odgovora. Posjete ce tako e biti uskoro dozvoljene. Pakete mozete slat postom po dva kilograma (uz svaki paket i popis poslatih stvari). S tim nemojte zuriti. Inace, ovdje je dobro. Visina 5.600 m, dani topli, a noci hladne. (Posalji mi dzemper, Brankice.) Podsjeca me na Sarajevo. Bio sam na pregledu i izgleda da cu dobit spoljni rad, a ne u jami. Secera u krvi sam imao samo u tragu, a nadam se da ce uz ovu hranu potpuno nestati. Samo da i ja ne nestanem s njim ( sala lazum! - salim se!). Uskoro cu radit na svjezem zraku, umorit se i spavat kô top. Nemojte za mene brinuti. Jedva cekam da mi pisete sta se je desilo iza mog odlaska. Ovdje je mnogo bolje nego u zatvoru na Banjici, a i Banjica je bila bolja nego kad smo bjezali od bombardovanja. Sta radi moje srce, moja premila kcerkica?" - Vera zapljeska rucicama. - "Je li te slusa? Ona je najbolja curica na svijetu..." - Branka preskoci opasku "samo da nam dijete ne ostane gladno" . - "Da li me trazi i pita za mene?"

- Jeci: pitam!

- Svakako, cim ga vidim - odvrati Branka i zacuta, jer je Marko dalje pisao: "Gledaj kako znas da dijete sto manje osjeti moje izbivanje. Pazi je vise nego prije, ako je to moguce. Glavno je da bude zdrava i vesela. O tebi, sunce moje, necu ni govorit. Znam kako ti je, ali ne zaboravi obecanje da ces bit junak. Sve ce proci i mi cemo opet bit skupa i sretni."

- Citaj jos!

- Poljubi moju malu lopovcinu tri puta - izmisljala je Branka - jednom u obraz, jedanput u nos, a jedanput u uho!

- A sto on ne dodze da me pojubi?

- Ne moze, jer je sad na mjestu sa koga se ne izlazi kad se hoce.

- A ako vise nikad ne dodze?

- II Dijo no mi de, kerida! Komu puedis dizir estu? Ne dao Bog, milo moje, kako to mozes kazati? Tata ce se vratit za nekoliko dana i... i donijet jednu lijepu lutku svojoj curici.

- A sta je to jutka?

Branka se ugrize za usnu.

- Njemacka kapitulirala, svijet se uzbu uje oko Trsta, odrzana prvomajska parada u slobodnoj prijestolnici, lijeci se ranjeni Beograd, gradice se prvi giganti Petoljetke, a dijete ne zna sta je lutka - umesa se Riki koja je dotad cutke pratila razgovor. - Ah, kerida mija ermanikja, ah, mila moja sestrice, kakva tuga! - Onda se okrenu necaki: - Lutka je, linda mija , lijepa moja, igracka: jedna djevojcica s kojom ces se igrat i koja ce ti pravit drustvo kad smo mama i ja zauzete, i nemamo vremena s tobom razgovarat. Dobices je, vala, e puklo da puklo!

- Joj, tetice, fino! - ciknu Vera i poce da skakuce.

- Riki, nemoj joj obecavat kad znas...

- No se nada i no keru saver, nista ne znam i necu da znam! - odvrati Riki ljutito, pa nastavi na ladinu [1] da ih Vera ne bi razumela. - Sasicu joj lutku od moje stare ha

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen