text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Miris kise na Balkanu von Kuic, Gordana (eBook)

 • Verlag: Agencija TEA BOOKS
eBook (ePUB)
6,00 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Miris kise na Balkanu

'... U nastojanju da prikaze sudbinu jedne jevrejske porodice s naseg tla, autor je u stvari otisao mnogo dalje: pokazao je da se od neminovnosti istorije ne moze pobeci. Naslikao je istoriju kao neman koja se u ciklicnim periodima vraca, ali i kao suludog saljivcinu koji je svakog casa spreman da promeni boju figurama kojima se igra. Miris kise na Balkanu jeste znacajan doprinos oskudnoj jevrejskoj knjizevnosti kod nas, ali s obzirom na to da su prelomni trenuci u istoriji ovdasnje jevrejske zajednice u isto vreme prelomni trenuci za celu nasu zemlju, da se njena istorija oslikava u tragicnoj povesti jedne jevrejske porodice, onda ovaj roman prerasta uske granice takvog odre enja i njegov znacaj postaje znatno siri.' - Iz recenzije Davida Albaharija

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: AdobeDRM
  Seitenzahl: 453
  ISBN: 6610000044917
  Verlag: Agencija TEA BOOKS
  Größe: 1107 kBytes
Weiterlesen weniger lesen

Miris kise na Balkanu

Uvod

- Mama! 'Ocu novu haljinu! - ponovi Riki dvadeseti put tokom tog dana placnim detinjim glasicem. Majusno lice odrazavalo je odlucnost. Sve je pokusala: plakala je, umiljavala se, udarala nestrpljivo nogom o pod, vrtela crnim uvojcima na sve strane. Nista nije pomagalo. Cak je odglumila i jednu od svojih mnogobrojnih boljki. Opet nista! Inace, mama Estera ne bi odolela svim tim lukavstvima svoje najmla e kceri, ali ovoga puta, uistinu, nije imala novaca da kupi materijal za novu haljinu.

Otac Leon nije zara ivao dovoljno. Nije voleo da radi niti je svesrdno pokusavao da uspe u nekom od mnogobrojnih poslova u koje se upustao. A trebalo je hraniti sedmoro dece, pet kceri i dva sina, kao i zenu Esteru.

- Moram imati novu haljinu kad dode Franc Ferdinand! - nastavljala je Riki ozbiljnim glasom, kao da je austrougarski nadvojvoda dolazio u Sarajevo samo nju da vidi. - Prici cu mu i iskacu jednu zemicku! Za njega se sigurno peku svaki dan.

Blanki, cetiri godine starija, ali isto tako majusna, cutala je, kao obicno. Mislila je o tome kako ce Riki uvek dobiti sve sto zeli. Prvo, zato sto glasno trazi, jer kako se nesto moze dobiti ako se ne trazi, pa niko i ne zna da ti je potrebno; i drugo, zato sto je toliko uporna da svima dosadi, pa joj ucine po volji samo da bi ih ostavila na miru.

Riki i Blanki, inace najbolje prijateljice, veoma su se razlikovale. Eto, na primer, zaboravna mama Estera sama je retko izlazila iz kuce, pa je slala decu svaki cas da joj kupe potrebne namirnice. Kada bi Rikicu poslala u kupovinu, obavezno bi nastala uzbuna, jer bi Riki otisla u prvu poslasticarnicu i kupila sebi sladoled, pa cak i urmasicu ili kadaif. Onda bi srela decu i zaigrala se, potpuno zaboravivsi zasto je izasla. Kada bi Blanki kupovala, ona bi otrcala do ducana i odmah se vratila s robom. Znala je da mamu treba poslusati, ali se u poslednje vreme pitala da nije, mozda, Riki ipak mnogo pametnija, jer je uvek bolje prolazila.

Isto se desavalo i sa slatkisima. Blanki nikada nije zamolila nijednu od starijih sestara da je povede u poslasticarnicu. Ali, s vremenom, naucila je da se posluzi lukavstvom. Kada bi to samo pomenula Rikici, ova bi se zalepila za Nininu ili Klarinu suknju sve dok joj jedna od njih, a ponekad i obe, ne daju novac. Tako je Blanki, ako vec nije mogla da izmeni svoju stidljivu prirodu, zakljucila da bar moze iskoristiti sestrinu preduzimljivost.

Od mame Estere nisu trazile novac. Njena je duznost bila da im objasnjava sve sto im nije jasno. Ona ih je hranila i predstavljala glasnika izme u dece i oca. Pored toga, brinula se o njima kad su bolesni. Mama je uvek mnogo radila. Ali, to nije smetalo Blanki da je, dok mama obavlja kucne poslove, pita o onome sto je zanima. Nailazila je na Esterino neiscrpno strpljenje. Ona je sve znala. Pricala joj je da je egipatski vladar Ramzes II prvi progonio Jevreje jos mnogo hiljada godina pre nego sto su se rodili Blanki, mama Estera, pak cak i stari plavokosi deda Solomon, zvani Lijaco. Onda ih je Mojsije, njihov vo a, sakupio, naredio zenama da na brzinu umese hleb samo od brasna i vode (kao onaj koji je Blanki jela za Pesah, [1] koji su zvali "boju"), i poveo ih da ih spase iz ropstva. Blanki je naucila napamet svih deset Mojsijevih zapovesti datih kada su Jevreji stigli na Sinaj. Ali, nastavljala je mama najcudniji deo price, ti preci nisu govorili "ladino" [2] kao oni sada, nego hebrejski, koji Blanki i svi ostali, osim onih najucenijih rabina, ne razumeju. A onda su dosli jevrejski kraljevi Saul, David i Solomon Mudri. On je sagradio prvi templ, [3] bas kao onaj u koji tata ide na Pesah.

Blanki je obozavala price, ali se za svaku morala potruditi i zatraziti da joj se isprica. Rikici, maminoj ugatoni, vragolanki, stalno bolesljivoj, vise su uga ali. Ponekad je cak dobijala i "srce" lubenice, koje Blanki nikad nije okusila. A tek bajke koje

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen