text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Säihkenäyttämö von Fagerholm, Monika (eBook)

 • Erscheinungsdatum: 17.11.2014
 • Verlag: Kustannusosakeyhtiö Teos
eBook (ePUB)
16,99 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Säihkenäyttämö

Säihkenäyttämö on itsenäinen jatko-osa jännitysnäytelmälle, joka sai alkunsa romaanissa Amerikkalainen tyttö. Eletään 2000-luvun alkua ja amerikkalaisen tytön kuolemasta syksyllä 1969 on kulunut jo aikaa. Silti sen jälkeiset traagiset tapahtumat kietovat edelleen Seudun ihmisten kohtalot toisiinsa. Johanna asuu Solveigin kanssa rajametsän vieressä, joka loppuu etelässä Toisella niemellä sijaitsevaan Talvipuutarhaan. Siellä on näytillä Seudun tarinat ja ympärillä soi tuttu musiikki. Kertomukset, päiväunelmat ja musiikki, joita voi luulla vain lapsuuden muistoiksi, muuttuvatkin joksikin muuksi, todelliseksi ja raa'aksi. Eräänä päivänä Johanna kohtaa rajametsässä Ulla Bäckströmin. Ulla on ollut Talvipuutarhassa ja tavannut siellä henkilön, joka on kertonut hänelle vanhoista asioista: pojasta metsässä, amerikkalaisesta tytöstä. Ja vain muutaman päivän päästä tästä kohtaamisesta Ulla kuolee. Johannan elämään ilmaantuu myös toinen hirviö, joka saa Johannan pelkäämään ja laittaa kaiken liikkeelle. Fagerholmin nerokas ja omalakinen romaani vie lukijan kuvitelmien, unien, muistojen ja todellisuuden rajamaille. Säihkenäyttämö on moniulotteisen ja kiehtovan palapelin puuttuva osa. Kuten Talvipuutarhan salaisissa huoneissa, kaikuu myös romaanissa selvänä se, mistä ei puhuta, se minkä voi kenties vain aavistaa. Monika Fagerholm (s. 1961) on Pohjoismaiden arvostetuimpia kirjailijoita. Häntä on esikoisteoksestaan Sham lähtien kiitetty ilmaisuvoimasta ja omaperäisyydestä. Romaani Ihanat naiset rannalla teki Fagerholmista suuren yleisön rakastaman kirjailijan. Teos on käännetty yhdeksälle kielelle, mm. englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja italiaksi. Se oli Finlandia-palkintoehdokas vuonna 1994 ja voitti seuraavana vuonna Runeberg-palkinnon. Lisäksi se on ollut ehdolla mm. August-palkinnon saajaksi Ruotsissa. Claes Olsson on ohjannut tarinasta elokuvan, joka kirjan lailla saavutti suuren suosion. Vuonna 1998 ilmestyi Diiva, Ruotsissa ja Suomessa kulttimaineeseen kohonnut teos, jonka 13-vuotias päähenkilö hätkähdytti ja ihastutti lukijoita. Fagerholmin kolmas romaani oli pysähdyttävä ja uljas Amerikkalainen tyttö. Se oli myynti- ja arvostelumenestys. Sille myönnettiin mm. Ruotsin merkittävin kirjallisuuspalkinto August vuonna 2005, ja se möi yksistään Ruotsissa yli 150 000 kappaletta. Myös kirjan elokuvaoikeudet on myyty vuonna 2006. Säihkenäyttämö-romaani (2009) sai Amerikkalaisen tytön lailla valtaisan kansainvälisen menestyksen. Syksyllä 2012 Fagerholmilta ilmestyi romaani, salaperäinen trilleri Lola ylösalaisin.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: watermark
  Seitenzahl: 334
  Erscheinungsdatum: 17.11.2014
  Sprache: Finnisch
  ISBN: 9789518516531
  Verlag: Kustannusosakeyhtiö Teos
  Größe: 707 kBytes
Weiterlesen weniger lesen

Säihkenäyttämö

HUONE, TALO

LAPSI, HOHTAVA. Johanna. Unien, ajan, tarinoiden huone. Kiinnittää nuppineuloilla seinälle Lapsen, hohtavan . Nainen pellolla lapsi sylissä, mustavalkoinen valokuva, ukkossää, salamat. Lapsi valosta / valossa.

Räjähdys; läpinäkyvyys.

Hän on lapsi, hohtava.

Johanna huoneessa, katsoo ulos ikkunasta.

Pelto avautuu ikkunan tuolla puolen, kylpee Talvipuutarhan kajossa, hämärtää. Etäämpänä palanen metsää, tien reunalla Tobiaksen kasvihuone, kuin keltainen värisevä piste sateessa.

Nöpö. Hengittää ikkunaruutuun, lasiin leviää huuru joka sumentaa näkymän. Hengittää yhä uudestaan, niin että saari kasvaa oikein isoksi, ja piirtää sitten etusormellaan huuruun NÖPÖ suurin selkein kirjaimin.

Moneen kertaan, kirjaimet toistensa päälle, yhä nopeammin, kunnes nimi on poissa ja ikkuna taas kirkas ja läpinäkyvä.

Tie, toisella puolen, pissatehdas.

Suokuningattaren paluusta, luku 1. Mistä musiikki alkoi?

Patti ja tehdas, pissatehdas. Jossakin missä ikään kuin ei ollut mitään, ei sitä herttaista keskiluokkaista perhettä jossa on varttunut. Vaan köyhyys, tehdas, töissä rumia paksuja tätejä. Ruokatauolla sitä livahti kirjakauppaan Rimbaudia ostamaan, sitten istui liukuhihnan ääressä ja yritti keskittyä, oma Rimbaud pään sisässä: oma Rimbaud joka oli pelastava hengen vaikka sitä ei silloin vielä tiennyt. Vaan luuli olevansa jumissa, tässä tehtaassa, ikuisesti.

Noin kymmenen metrin päässä talosta jossa Johanna asuu kulkee tie: kohti Toista niemeä ja Talvipuutarhaa yhteen suuntaan, kohti maantietä ja kunnankeskusta ja koulua toiseen suuntaan. Tie: musta kiiltävä viiva leikkaa autiota maisemaa.

Tien näkee viivana -

Hän on Johanna, lapsi valossa / lapsi valosta. Hän on lapsi, hohtava.

Talo jossa hän ja hänen tätinsä Solveig asuvat. Ensimmäisen niemen kallion juurella, he kahdestaan. Ja aiemmin melko usein pikkuinen serkku Robin, jonka äiti Allison oli laivoilla töissä ja aika paljon poissa. Robinista oli mukava olla Solveigin ja Johannan kanssa - varsinkin Johannan, Johannan huoneessa. Rakensi maailman pisimmän autoradan, huone täynnä toisiinsa liittyviä keltaisia muovikiskoja, tuhat silmukkaa. Kaatoi pieniä autoja kouruun, ne kiitivät, liian lujaa, suistuivat. Mutta sitten Allison ja Robin muuttivat toiseen kaupunkiin ja Robin lakkasi tykkänään käymästä. Lopetti työt laivoilla, kävi kauneusmatkoilla niin kuin torpesonilaiset hänestä sanoivat. "Ja mitenkäs haikarat Portugalissa?" hän itse saattoi kysyä Johannalta ja pörröttää iloisesti tämän tukkaa. Silloin Solveig suuttui hänelle niin että syntyi melkein tappelu.

Allison oli sen Torpen sisko jonka kanssa Solveig oli aikanaan naimisissa - he asuivat silloin Torpessonien kotitalossa Laitimmaisen lammen laidalla. Nyt Torpe on Saksassa, Torpe Torpesson, uudestaan naimisissa, töissä rakennuksilla. Solveigilla oli aikanaan siivousfirma mutta nykyisin hän on jo pitkään ollut kiinteistönvälittäjä. Täällä, Seudulla. On ollut täällä melkein aina. Tässä paikassa, ei tässä talossa vaan toisessa. Sen nimi oli Serkkutalo, se paloi, ulkorakennukset ja vaja purettiin ja Solveig rakennutti sijalle tämän.

Mutta muutoin, ollut on mennyttä , Solveigin kanssa ei puhuta menneistä. Hän on vetänyt viivan sen kaiken päälle, kaiken sen riesan. Melkein ainoa minkä Solveig tahtoo muistaa lapsuudestaan ja mistä hän joskus puhuu on se, miten hän käydessään tyttönä uimakoulua Toisella niemellä pelasti hukkumasta toisen pikkutytön, uimakoululaisen nimeltä Suzette Packlén. Solveig, Sisar Sininen, opetusavustaja Tobiaksen uimakoulussa; ja hänen kaksoissisarensa Rita, joka oli Sisar Punainen. Heitä kutsuttiin näin uimapukujen värin mukaan, muuten oli melkein mahdoton erottaa heitä, niin samannäköisiä he olivat; Solveigin kaksoissisar Rita, jonka päälle Solveig on myös vetänyt viivan. Ja Talvipuutarhan, Rit

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen