text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Sam me u Ircima von Vukovic, Miodrag (eBook)

 • Verlag: V.B.Z. d.o.o.
eBook (ePUB)
17,00 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Sam me u Ircima

'Valja cist uci u veseli svet mrtvaca.' Za citatelje koji su propustili detaljno pratiti zbivanja u crnogorskoj knjizevnosti tijekom posljednjih nekoliko desetljeca, Miodrag Vukovic mogao bi se pokazati njezinom najbolje cuvanom tajnom. Ovaj pisac i novinar svojim je apartnim, originalnim i stilski virtuoznim kratkim pricama od kraja sedamdesetih do svoje smrti 2013. godine utirao sasvim nove prozne smjerove, izravno utjecuci i na danas mnogo prepoznatljivija knjizevna imena, poput bliskog mu prijatelja Svetislava Basare. Prica u njezinom klasicnom smislu - naracija - povlaci se u pozadinu, i pozornicu prepusta jeziku. Nacin na koji mu Vukovic pristupa i prepusta mu se, u potpunosti redefinira ustaljene prozne obrasce. Upravo je jezik, njegova nezadrziva energija, radost imenovanja, njegova prevrednujuca snaga i subverzivni potencijal koji se cesto ostvaruje kroz britku ironiju - glavni junak ovih furioznih redaka: svaki put kada se suocite s bjelinom margine suoceni ste s ponorom. Predvidjeti kakvim ce vas obratom, naizgled niotkud izniklim novim likom (vestern-revolverasem ili kondukterom lokalnog vlaka, golmanom Partizana ili Sherlockom Holmesom samim), ili briljantnom lirskom slikom Vukovicev zaigrani, ludisticki jezicni stroj zaskociti posve je nemoguce. Sigurni mozete biti samo u jedno: u izgrebenom ogledalu saloona ugledat cete drhtav, rijetko uhvatljiv lik beskompromisne, vrhunske proze.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: AdobeDRM
  Seitenzahl: 304
  ISBN: 9789535200031
  Verlag: V.B.Z. d.o.o.
  Größe: 2506 kBytes
Weiterlesen weniger lesen

Sam me u Ircima

Predgovor
Crtez na snijegu

Prica "Kadenca, Firaunovic" ovako pocinje:

"Jebes pricu... koja se da prepricati." U ovih pola godine, decembar-jun, procitao sam, vise puta, sve price Miodraga Vukovica. Od prve do poslednje, pa od poslednje do prve. Pa...

I ne umijem prepricati nijednu Vukovicevu pricu. Ne umijem ni zapoceti esej o tim pricama. To me stanje drzi u pojacanoj depresiji. Ono, nije da ne uzivam citajuci te price i "ono okolo", na sta me te price podsecaju (fusnote, fusnote i filmovi...). Ali, cijelo vrijeme radi ta sizofrena (ne)moc.

Rekli su mi: pa kad zavrsis... a rok je za lijena covjeka ljekovit... Nekako mi se cini da su mi najblize price iz knjige 24 (volim taj broj, pogotovo ako je junski). I volim tu pricu koja "otvara" knjigu 24 : "Samoubistvo predsednika atletskog kluba" (Ova je prica usla u moju antologiju prica o samoubistvu.).

Prica pocinje tekstom iz udzbenika studenata Medicinskog fakulteta. Pocinje kao pripovjedacka drskost rijecju zatim . "Zatim", pa dalje: "... mlitavost zatezaca cmara proizvodi posmrtno izmetanje, ili misici stezaca mokracne besike posmrtno umokrenje, ili stezaca semenih mehurova posmrtno izbacivanje semena."

U drugom fragmentu price: "Ubijaju dete, dole" i prica prelazi u pjesmu u prozi:

"Dusa mu, sumorno, putuje vodovodom. Tisina, potom se iz slavine cede kapi i padaju na caklinu lavaboa..." Kakva rijec: caklina , arhaicna, rijetka kao lov sa sokolom. A Vukovic nastavlja kao u nekoj Traklovoj pjesmi: "U padu se istezu, dostizuci nepravilnu elipsu dalekog krika u letu prema nebu. Drugaciji su jauci koji dopiru iz kanalizacije: iz cistilista jedini izlaz je prema paklu." (Pamtim ovaj pasus kao refren za tinejdzerski pakao. ) I sve dalje u(z) rimu pakla i (Disanove) solje: "Nad soljom, nabujalo Linino telo prikuplja svoj iscedak koji ce se - zuc ili med - taloziti u plasticnoj casi."

Upotrebni, industrijski predmeti, ili Vukovic konceptualni pripovjedac.

Parausic, to je taj predsjednik atletskog kluba, erotski filatelist, seksualni raskosnik: "Parausic je pritka ovog ploda koji tezi da se bezmerno siri... danas valja da se rascveta njegov pupoljak, bacacica kugle Ilinka Jeftic. Njen zamah ce tesku loptu prebaciti u lakocu snova."

Lopta, Magrit i Vojo Stanic, lakoca snova i Miodrag Vukovic: ars poetika. Pocinje niz, igra, orgija imena Lina, Ilinka... bacacica kugle i likovni akcent, ili humorni predah:

"Bermudski trougao bacalista, sintetski buj mesa ozracen belinom, do usijanja vrela pirueta, te spora, celishodno izduzena parabola kugle."

Buj iz bruja rijeci kao caklina , kao... I onda zaplet price kao promjena ritma, a sve u atletskom kljucu: "Doping kontrola: nalaz pozitivan." Nova rima crn ur ija , novo ime u nizu Parausica, predsjednika - erotomana i ta rijec kruzi : "Skakacica uvis ur ija Rnjez, crv sumnje." I dalje se Vukovic sladi, meraci u likovnoj ljepoti atletskog borilista:

"Njeno vitko telo se, padom po skoku, kruzi u spiralu." Iz spirale ka vertikali smrti: "Njen pocetak i kraj ce Parausic naci u tacki iz koje zacinje njegova vertikala ka grimizu bracnog neba." Tu je glavna intriga price: "Porodicni skandal u atletskom miljeu", sa ironijskim otklonom: "bez publike i novinara."

Vukovic hita ka finalu atletskog mitinga, ka finalu price sa dva samoubistva:

"U kupatilu, o laktu vodovodne cevi pri plafonu - njom struji u stalnom menjanju isti mir vode - jak konopac, o njemu pak Lina, tezista pomerenog nadole." Pa lirski prevod onog udzbenickog pasusa sa pocetka price: "Niz vec hladan, grcem rasiren list sporo krivudaju jos mlake poslednje kapi mokrace." Sa ironijskim doskokom:

"Nemaju snage: nece moci da stignu do jarko lakiranih noznih nokata, cija bi glatkoca mogla da im dadne ubrzanje nuzno za odvajanje od tela, koje je mrtvo da mrtvije ne moze biti."

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen