text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Viimeinen lento Komisario Korpiaho -tarina von Boman, Harri (eBook)

 • Erscheinungsdatum: 26.01.2017
 • Verlag: Books on Demand
eBook (ePUB)
9,99 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Viimeinen lento

Komisario Korpiaho -tarina. Keväällä 2019 Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajan valinta on loppusuoralla. Samaan aikaan tapahtuu kaksi toisiinsa näennäisesti liittymätöntä kuolemaa. Nippu epäselviä yksityiskohtia pudottaa Europolin komisario Korpiahon vyyhden keskelle. Kuolemia ja menetyksiä, jonka keskellä yksi mahtava perhe. Tapahtumia maankamaralla ja taivaan sinessä. Harrastelijakirjailijoiden ensimmäinen kirja Kauko Korpiaho - sarjassa.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: watermark
  Seitenzahl: 584
  Erscheinungsdatum: 26.01.2017
  Sprache: Finnisch
  ISBN: 9789523307896
  Verlag: Books on Demand
Weiterlesen weniger lesen

Viimeinen lento

Luku 2

(Pyörteilyä)

Kevät 2019, Kuopion ilmatila, myöhäinen ilta

Kapteeni Ari "Susi" Kvarnström antoi oikean kätensä liikahtaa ohjaussauvalla. Suomen ilmavoimien hopeanharmaa F/A-18C Hornet kallistui laiskasti vasemmalle siivelleen suorittaakseen laajan lähestymiskaarron Siilinjärven Rissalan lentokentälle. Myöhäisen illan punaista puhkuva aurinko liukui piiloon hävittäjän kaksoispyrstön taakse ja Kvarnström nosti lentokypäränsä aurinkosuojaa pari senttiä ylemmäs. Keli oli kirkas ja melkein tyyni - ihanteellinen visuaalilähestymiselle.

Kvarnström tiesi olevansa oman tulevaisuutensa puikoissa. Hänen kohtalonsa määräytyi hänen omien tekemisiensä ja valintojensa perusteella. Hän pelasi vain omien sääntöjensä mukaan ja hän tiesi, kuinka aika avautuisi edessä. Hän oli oman elämänsä ohjaksissa.

Eikä hän tehnyt virheitä.

Lentokoneen etuvasemmalla ja alaviistossa näkyvä suurtehovalojen reunustaman kiitoradan kynänohut asfalttiviiva erottui tummanvihreän niemen keskeltä selkeästi kuin jättövana pilvettömältä taivaalta. Rissalan lentokenttä oli Juurusveden piirittämä melkein kaikilta sivuiltaan. Laskeutuminen kentälle oli verrattavissa laskeutumiseen saarelle tai valtavalle lentotukialukselle.

Kapteeni Kvarnströmin työura päättyisi Suomen ilmavoimien palveluksessa muutaman kuukauden päästä. Tämä siirtolento oli yksi hänen viimeisistään ja hän oli nautiskellut lyhyen reitin Tikkakoskelta Rissalaan. Yhdysvaltalaisen Boeingin valmistama kaksimoottorinen joka sään laivastohävittäjä ja rynnäkkökone Hornet pystyi laskeutumaan, kuten useimmat nykyaikaiset lentokoneet, täysin automaattisesti. Järjestelmän ollessa käytössä pilotti seurasi tietokoneiden virheetöntä toimintaa kuin Lotto-arvonnan tyhjäkatseinen virallinen valvoja. Kapteeni Kvarnström ei ollut matkustaja omassa koneessaan. Hän itse suoritti lentoonlähdöt ja laskeutumiset kuten suunnistamisenkin. Hänen lentohaalarinsa vasemman reiden ikkunallisessa taskussa oli taitettuna perinteinen paperikartta, josta pilotti pystyi tarkistamaan paikkansa lentoreitillä. Hänelle hävittäjän tietojärjestelmät, niin pystyviä kuin olivatkin, olivat vain apuväline ja välttämätön paha.

Kvarnström tiesi, että osa nuoremmista, juuri kelpoisuuden saaneista piloteista, hyödynsivät automatiikkaa sen täydessä kapasiteetissa niin, että vain "koiratappeluissa" he itse todella lensivät konetta. Kvarnströmin mielestä moinen käytös oli pahinta laiskuutta ja kostautuisi aikanaan lyhytnäköisille noviiseille. Ilmiön leviäminen ja yleistyminen vahingoitti pilotteja ammattiryhmänä - vain typerys luovutti kontrollin vapaaehtoisesti. Ei siis ollut ihme, että osa poliitikoista halusi lentäjät pois ohjaamoista ja kalliiden hävittäjäkoneiden tilalle huomattavasti edullisempia droideja , kauko-ohjattavia lennokkeja.

Tietokoneet olivat epäilemättä nopeampia ja tarkempia kohteen löytämisessä ja tunnistamisessa sekä hävittämisessä, mutta Kvarnströmin mielestä algoritmeilta puuttui ilmataistelussa elintärkeä ominaisuus: halu tappaa viholliskohde. Tuhota se täydellisesti, vaikka oman säilymisen uhalla. Ominaisuus, joka oli osa jokaista todellista hävittäjäpilottia -nälkäisenä saalistavan eläimen vaisto.

Kvarnström ei omana aikanaan sallisi moista muutosta tapahtuvaksi ja hän oli tehnyt mielipiteensä enemmän kuin selväksi valintakomitean jäsenille, minkä johdosta hän oli saanut osakseen ylenkatseita ja jatkuvaa käännytystyötä. Hänet oli kategorioitu "hankalaksi tapaukseksi.

Kuopion lentoasema (IATA: KUO , ICAO: EFKU ) sijaitsi Itä-Suomessa, Siilinjärven kunnan eteläosassa ja 14 kilometriä Kuopion keskustasta koilliseen. Suomen itärajalle oli kentältä matkaa linnuntietä noin 150 kilometriä. Oltiin Suomen leveimmällä kohdalla, Suomineidon lantion seudulla. Lentokenttää käyttivät sekä siviili- että sotilaskoneet. Jakaminen

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen