text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Hautalerppa ja hra. Leibniz von Lihr, Fredrik (eBook)

 • Erscheinungsdatum: 15.06.2016
 • Verlag: Books on Demand
eBook (ePUB)
7,49 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Hautalerppa ja hra. Leibniz

Toivon saavuttavani tällä kirjoituksella ensinnäkin lukijan herää-misen dogmaattisesta unesta ymmärtämään yksilön korostu- neen aseman kaikessa muutoksessa ja jatkuvassa kehitykses- sä. Kehitys ja 'kartan' tarkkuus edellyttää kaikkien teesien esil- läoloa. Teesit on saatava esiin. Tarkoitukseni on pohdiskella, onko yleensä ihmistieteissä ja yleisesti ihmisten kesken mahdollista tavoittaa objektiivista tie- toa? Perustelen miksi rekisteri-ajattelussa mitään absoluuttista, täy- dellistä päämäärää, ei voi olla olemassa ja miksi on olemassa vain erilaisia yksilöityjä ja yksinkertaistettuja tavoitteita. Eräs yksinkertaistettu tavoite tällä kirjalla on saattaa Leibnizin teoria Jumalan parhaasta maailmasta kyseenalaiseksi. Toinen yksinkertaistettu tavoite on induktion asettaminen oikeal- le paikalleen - arvaukseksi. Esikoiskirjailija joka kertoo tositarinan muutamasta päivästä elämässään. Ai niin, Leibnizin parhaassa mahdollisessa maailmassa.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: watermark
  Seitenzahl: 84
  Erscheinungsdatum: 15.06.2016
  Sprache: Finnisch
  ISBN: 9789523306264
  Verlag: Books on Demand
Weiterlesen weniger lesen

Hautalerppa ja hra. Leibniz

Alkusanat.

Börje on filosofiaan syventynyt mies, joka ikävä kyllä elääkseen ja siis pakosta joutuu olemaan "suvereenin roskajoukon" kanssa tekemisissä. Leibniz ja Hegel ovat optimismillaan ja järjen voitolla vakuuttaneet elämänfilosofin. Leibnizin mukaan Jumala loi parhaan mahdollisen maailman. Leibniz oli optimisti, essentialisti ja oli saanut Börjenkin uskomaan parhaaseen maailmaan. Taas Hegelin mukaan maailman perustana on järki ja maailman tarkoituksena on järjellisyyden toteutuminen siinä.

Miten sitten järjellisyys ja paras maailma on Börjeä muovannut?

Varsin vaatimattomalla menestyksellä Börje on kulkenut huonosta hankkeesta toiseen, vain odottaen sitä varmasti vielä tulevaa jättipottia ja onnistumista.

Todellisuuden piinat koskettavat häntä siis vain välttämättömyyden pakosta, koska leipä on saatava pöytään. Leipää ei huonon tuurin vuoksi antanut akateeminen maailma. Börje ei huonon yo-todistuksen vuoksi pääse ainoaan hakemaansa tiedekuntaan, valtiotieteelliseen. Kiinnostus filosofiaan ei kuitenkaan herättänyt haluja opinnäytteisiin.

Kutsunkin häntä elämänfilosofiksi, joka ymmärtääkseen maailmaa hakee vastauksia.

Optimismi ja Hegeliläisyys on valinta, joka ei horju. Vai horjuuko sittenkin? Näiden päivien jälkeen mikään ei ehkä ole ennallaan.

Maaliskuun lumisohjossa ja heikossa lumisateessa etenee hitaasti autojen jono.

Börje ajeli onnellisena autoaan, hän kun oli juuri saanut vesiliukumäkien edustuksen.

Oli pysähdyttävä valoihin vanhan Lepakon eteen ja suuntana oli Länsiväylä ja Matinkylä. Oli hetki aikaa miettiä menneitä.

Börje oli miehenä muuttunut nylkyttäjästä minuuttimieheksi. Hyvä niin.

Minuuttimiehen ei tarvinnut enää haaveilla pitkistä suhteista. Tähän asti oli hänen naisensa olleet enimmäkseen vaikeatajuisia.

Helmiäkin joukkoon mahtui. Oma vika kun ei ollut osannut tarttua näihin tapauksiin kiinni. Kun tarkemmin ajattelee, niin parasta olisi ollut olla vain yksin. Roolimalliksi olin jostain saanut, että pitää olla parisuhde ja lapsia. Kuka helvetti sellaista oli keksinyt? Ei kaikkia ole tarkoitettu parisuhteeseen, on niitä yksineläjiäkin aina ollut, vaikka näitä oli aina pidetty jotenkin onnettomina. Minä olin ollut onneton useimmissa suhteissa.

Takana oleva auto tööttäsi miehen takaisin tähän hetkeen - valot olivat vaihtuneet vihreiksi. Hien eritys vain ei loppunut, koskapa kakkosvaihteen synkronisointi oli sökö ja ylämäessä tarvittaisiin kakkosta. On jurrattava vain ykkösellä mäki ylös ja sekös perässä tulevia vituttaa.

Tasaisella saatiin viimeinkin kolmosen kautta nelonen kehiin ja matka jatkui taas sujuvasti.

Börje jatkoi ajamista ajatuksissaan.

Neuvottelut vesiliukumäkien edustuksesta oli menneet hyvässä hengessä, tosin myynnin prosentti jäi epäselväksi, kuten myös oikeudet.

Börje ei huomannut, että mitään paperia ei allekirjoitettu ja että sopimus jäi suulliseksi. Enemmän kuin hiukan arveluttavaa kenestä muusta tahansa kuin positiivisesta Börjestä.

Hän oli saanut jo tietoonsa kaksi hanketta, joissa suunnitellaan vesiliukumäkien rakentamista. Paikat olivat Ähtärin Mesikämmen ja Imatra.

Tarkoitus oli jo tänään lähteä Ähtäriin.

Kyllä Leibniz oli oikeassa, tämä on paras mahdollinen maailma ja kaikelle on olemassa järjellinen syynsä. Selväähän on, että tämä lupaava myyntityö esim. on selvä askel eteenpäin ja kaikki aiemmat vaikeudet elämässä ovat nyt ohi. Vaikeuksille elämässä on ehkä ollut syynsä.

En ehkä ole ollut tarpeeksi positiivinen?

Koska jokaisen ihmisen yksilökäsite sisältää kaiken, mitä hänelle koskaan tapahtuu, niin tiedä häntä, vaikka kaiken vastuksen aika olisi nyt ohi. Ääneen hän sanoo: "Kuinkahan loistava käänne on tulossa ja mitä hyvää lopultakin tapahtuu".

Niinpä hän ottaa lujan otteen lämmityslaitteen raitisilma-kahvasta ja vääntää sitä voim

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen

  ALDI life eBooks: Die perfekte App zum Lesen von eBooks.

  Hier finden Sie alle Ihre eBooks und viele praktische Lesefunktionen.