text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Från en överlevare till en annan von Brixemar, Alexandra (eBook)

 • Verlag: Books on Demand
eBook (ePUB)
5,49 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Från en överlevare till en annan

"Från en överlevare till en annan" är inte en vanligt bok, den är en gåva till alla som kämpar, har kämpat, eller lever med någon som kämpar med konsekvenserna av att ha utsatts för sexuella övergrepp. Den ger förståelse, hopp, ljus och styrka. Den är en hjälpande hand som påminner dig om att du inte är ensam, och att det går att må bra igen, hur svårt det än kan kännas i stunden. Det är en bok jag skulle önska att alla som någon gång har utsatts för ett sexuellt övergrepp får möjlighet att läsa och behålla i sitt hjärta. - Gita Rajan, specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig på Wonsas specialistklinik för patienter med psykologiska skador efter incest, våldtäkt och andra sexuella övergrepp. Under 15 år levde jag ett dubbelliv. Två verkligheter, så långt ifrån varandra. Å ena sidan utsatt och trasig, å andra sidan högfungerande och energisk. Det såg perfekt ut men varje sekund riskerade att bli den sista. När jag var fem år gammal blev jag utsatt för det första sexuella övergreppet, det skedde inte av en främling eller i en mörk gränd utan bakom dörrarna till mina närståendes radhus, bakom fasaden av en perfekt yta och stark hederskultur. Under tio år blev jag utsatt och torterad i vad som skulle varit min trygga vrå - mitt hem, under sex år utsatt för människohandel. När jag var 14 år blev jag omhändertagen. Min flykt blev början på mitt liv, ett liv som till en början var svårt - kantat av självskador, ätstörningar och grav traumatisering men sedan fantastiskt, vackert och helande. Sakta byggdes jag upp och hittade ett sätt att förhålla mig till mitt förflutna - idag lever jag ett underbart liv. Det var aldrig lätt och det var mycket som saknades, jag märkte att det var likadant för andra utsatta, delar för välmående fattades, kanske att det hade varit enklare om det fans någon att relatera till, någon som var utbildad eller bara stödjande, någon att rådfråga eller sitta en stund med i mitt mörker. Kanske att de då hade gått att minimera skadorna av övergreppen, kanske blev min drivkraft, för att om det finns minsta lilla chans att jag kan hjälpa någon annan så kommer jag att ta den. Denna bok skrevs för dig, och med den började mitt arbete för ett samhälle där alla får finnas.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: watermark
  Seitenzahl: 108
  Sprache: Schwedisch
  ISBN: 9789177858898
  Verlag: Books on Demand
  Größe: 470 kBytes
Weiterlesen weniger lesen

Från en överlevare till en annan

Om övergrepp

Ingen har rätt att på något sätt utföra en sexuell handling mot din vilja. Att utföra en sexuell handling mot din vilja är att begå ett sexuellt övergrepp. Våldtäkt är till exempel ett sådant. Det är viktigt att man kommer ihåg att det aldrig är ens egna fel om man utsätts för någon typ av övergrepp, oavsett hur situationen såg ut innan, under tiden eller efter. Du har all rätt att få den hjälp och det stöd som du behöver om du har varit med om någonting som känts fel eller obehagligt.

Sexuella övergrepp kan hända på olika platser och på olika sätt, inomhus, utomhus och/eller via nätet. De flesta övergrepp begås av någon man känner: det kan vara av en klasskamrat, tränare, familjemedlem, partner eller kompis.

Överfallsvåldtäkter som innebär att någon blir överfallen av en främmande person utomhus, är mer ovanligt.

Oavsett vem du är och vem som har begått övergreppet så har du precis samma rätt att anmäla, få stöd och bli lyssnad på, ingen människa har rätt att göra någonting mot dig som du inte vill. Det spelar faktiskt ingen roll om du känner personen eller inte, om du är kär i den, hur du ser ut eller klär dig, om du är i relation med personen eller om du först sagt ja men sedan ångrat dig. Du får ångra dig, du får säga nej.

Ibland kan det finnas en föreställning om att individen skriker eller slåss när den blir utsatt men det är faktiskt mer vanligt att man inte gör det, utan istället fryser till is.

Anledningen till att man inte reagerar med att skrika eller slåss kan grunda sig i att man till exempel inte vågar, eller att man zoomar ut från det som sker.

Reaktionen är någonting som vi ofta inte väljer medvetet, istället tar hjärnan beslutet om att vi ska vara stilla eller paralyserade för att skydda oss mot det som sker.

Om du inte har skrikit eller slagits är inte dina upplevelser mindre jobbiga eller fel, du kanske känner att mer skuld och skam kommer när du tänker på att du inte aktivt protesterat men försök tänka såhär; du har varit utsatt för ett övergrepp som skett mot din vilja och det är lika mycket mot din vilja oavsett hur du reagerar.

Nedan följer några exempel på vad ett sexuellt övergrepp är:

Att någon tar på din kropp med händer, mun eller kön på ett sätt som du upplever skrämmande och/eller obehagligt.
Att någon talar med dig på ett sexualiserat sätt som ger dig obehag.
Att pressa eller övertala dig till sex fast du inte vill, till exempel att tvinga dig till samlag eller onani.
Att genom press och/eller övertalning få dig att ställa upp på en sexuell handling, till exempel genom hot om att bilder eller rykten annars kommer att spridas om dig.
Att någon på nätet eller utanför nätet pressar/övertalar dig att se på när någon utför en sexuell handling, till exempel onanerar eller visar sitt kön.
Att någon när du inte kan uttrycka din vilja eller skydda dig gör någonting sexuellt mot dig, kanske för att du sov, varit full, sjuk eller har en funktionsnedsättning.
Att någon utnyttjar en beroendeställning och får dig att känna att du måste ställa upp på föreslagna sexuella handlingar.
Att någon fotar eller filmar dig i ett sexuellt syfte om det är mot din vilja eller om du är under 15 år.
Att någon försöker antingen köpa eller byta till sig sex och/eller bilder med hjälp av till exempel pengar, cigaretter, tjänster eller presenter.
-

Det var inte ditt fel, kanske var det den viktigaste meningen att få höra. Det var inte ditt fel, det var inte du. Jag vet att du genom åren som gått skuldbelagt in i absurdum. Du kanske har fått höra det: du är värdelös, du är ingenting utan mig, du vill ju det här.

Ingen skulle tro på dig och ingen tycker om dig. Jag vet att orden slog hårt. Vi är trots allt bara människor. Till slut blir orden den enda sanning du har. Hela tiden denna du-betoning,

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen