text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Influenser från en tid då allt var möjligt von Forsberg, Ingemar (eBook)

 • Verlag: Books on Demand
eBook (ePUB)
3,99 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Influenser

För oss, som växte upp efter andra världskriget, fanns möjligheter som aldrig förr. Sverige var oskadat och hade kapacitet att sälja allt man kunde producera både ionom och utom landet. Folkhemsanda rådde och vi arbetarbarn kunde faktiskt studera både till studentexamen och sedan vidare på universitetsnivå. Framtidstron var obegränsad och man såg egentligen inga problem. Vi 40-talister och säkert även 50-talister präglades av en optimism. Vårt sätt att vara och tänka, våra värderingar, grundlades under denna tid. Denna bok handlar om hur dessa värderingar byggdes upp hos en individ, nämligen hos denna boks författare. Författaren, Ingemar Forsberg, föddes under andra världskriget i en vanlig arbetarfamilj med den tidens begränsade ekonomiska möjligheter. Genom allehanda reformer av t ex skolväsendet kunde efter kriget även arbetarbarn studera vidare, eftersom det i stort sett var gratis. Centrala StudiestödsNämndens inrättande var och förblev viktigt. Författarens yrkesbana har handlat om idrott. Först idrottslärare i sjutton år, därefter arbetande på idrottsförbund, "idrottsbyråkrat" fram till pensionen. Under hela livstiden muciserande för eget nöje samt ett stor intresse för historia, religion och filosofi.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: watermark
  Seitenzahl: 188
  Sprache: Schwedisch
  ISBN: 9789178517572
  Verlag: Books on Demand
  Größe: 6075 kBytes
Weiterlesen weniger lesen

Influenser

SANDQUIST OCH MAMMA

På vårterminen i fjärde klass fick jag för första gången en ung lärare. I första klass hade jag fröken Hultkvist, drygt 60 år, i andra fröken Ester Andersson, som var på sitt sista år före pensioneringen och i tredje fröken Ruth Sjölander, som var ett år yngre än fröken Andersson och därmed också på sitt sista år. I fjärde klass fick vi magister Per-Edvin Sköld, som gick i pension till jul.

Sedan kom alltså Sandquist. Vi var hans första klass och han var nog ungefär 25 år gammal. Dessutom var han idrottsman och som gjord för vår klass. Han var så ung, tyckte vi, att vi kom oss aldrig för att kalla honom magister Sandquist, när vi talade om honom. Nej, Sandquist räckte. Då vi ville honom något blev det ändå "magistern", förstås.

På den tiden gick man i skolan även på lördagarna, en rätt kort skoldag, som avslutades med att Sandquist läste ur någon bra bok högt för oss en hel lektion. Jag minns särskilt den tjocka bok han läste om trettioåriga kriget, "Gula Brigadens Hjältar", tror jag att den hette. Kanske var det där mitt stora livslånga intresse för historia skapades?

Sandquist gick igenom sina krav på oss elever. Genomgången avslutades med att han vände sig mot svarta tavlan och skrev på dess ena sida upp onsdagens datum i varje vecka fram till sommarlovet. Så räknade han dem högt och vände sig mot oss.

-Det här är sjutton friluftsdagar, sport- och påsklovet går bort automatiskt.

Sandquist gjorde en paus och tittade på oss en stund innan han fortsatte:

-De andra kan också gå bort, men inte automatiskt. De försvinner, om ni inte sköter er som ni ska.

En ny konstpaus följde och jag minns att jag med spänning undrade vad som skulle komma härnäst. Jag, och många med mig i klassen, älskade att idrotta och vara ute i naturen.

-Om någon lärare kommer med klagomål på någon av er eller om jag själv är missnöjd med er, stryker jag den närmast kommande friluftsdagen.

Magister Sandquists idé fungerade på oss.

Vår klass hade tillräckligt många idrotts- och friluftsintresserade, att vi efter ett par strukna friluftsdagar, effektivt tog hand om ordningen i klassen.

Fem terminer hade vi Sandquist som klasslärare och vi hade en friluftsdag i veckan. Barnen i de två parallellklasserna till oss var förstås avundsjuka, när vi drog iväg, ofta i en lång cykelkaravan, varje onsdag.

Nu, efter en egen bakgrund som lärare, har jag undrat en del över hur den unge läraren Sandquist hade det bland alla sina äldre kollegor.

...

-En friluftsdag i veckan, är det klokt det?

-Det är till att göra sig populär.

-Hur ska de hinna lära sig något med så mycket lek?

-Vad ska föräldrarna säga? Som om deras barn går i en lekskola.

-Rektor borde ta karl n i örat.

...

Efter nitton år som lärare kan jag tänka mig pratet bakom ryggen, ja, "skitsnacket". Fast, förstås, jag vet ju inte.

Faktum är att Sandquists metod fungerade utmärkt i alla avseenden. Vår klass var längst framme i alla läroböcker och vi hade alltid bäst resultat på alla prov.

Det var egentligen inte särskilt konstigt. Förutom våra ordinarie tre lektionstimmar "Gymnastik med lek och idrott", som skolämnet hette då, fick vi rasa ut och röra oss under okonstlad glädje i skog och mark med både idrott och lekar en hel dag varje vecka. Jag vill gärna poängtera att Sandquist hade en särskild förmåga att uppmuntra dem som behövde uppmuntran ... alla blev sedda och uppmärksammade.

Övrig skoltid var vi både disciplinerade och lugna i vårt skolarbete.

Allt var ytterst harmoniskt, såsom jag och även min mamma minns det.

Mamma, ja. Hon var på sitt första föräldramöte med vår nya magister i april, då nyordningen i klassen varat i tre månader. Mamma, som i likhet med de allra flesta andra mammorna i klassen, hade en enkel bakgrund och var grundmurat inrotad i arbetark

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen

  ALDI life eBooks: Die perfekte App zum Lesen von eBooks.

  Hier finden Sie alle Ihre eBooks und viele praktische Lesefunktionen.