text.skipToContent text.skipToNavigation
background-image

Människor och AI En bok om artificiell intelligens och oss själva von Akenine, Daniel (eBook)

 • Verlag: Books on Demand
eBook (ePUB)
2,99 €
inkl. gesetzl. MwSt.
Sofort per Download lieferbar

Online verfügbar

Människor och AI

Denna bok består av ett antal fristående essäer från jurister, arkitekter, sociologer, teknologer, forskare och framtidsanalytiker som reflekterar över vad utvecklingen inom AI kan innebära för oss alla. Daniel Akenine är fysiker och författare med en bakgrund av b.la. hjärnforskning på Karolinska och som utvecklare av tekniken bakom blockkedjan. Han arbetar som nationell teknikchef för Microsoft.

Produktinformationen

  Format: ePUB
  Kopierschutz: none
  Seitenzahl: 136
  Sprache: Schwedisch
  ISBN: 9789178517213
  Verlag: Books on Demand
  Größe: 295 kBytes
Weiterlesen weniger lesen

Människor och AI

1. Om det nya gränslandet

Av: Daniel Akenine

Daniel Akenine är fysiker, föreläsare, författare och har en bakgrund som hjärnforskare på Karolinska Institutet. Han arbetar som nationell teknikchef för Microsoft.

Jag vet inte varför, men en film som ibland dyker upp i mina tankar är Rain Man . I filmen gör Dustin Hoffman en av sina mest kända roller som den autistiska Raymond Babbitt. Raymond är inte bara autistisk utan dessutom savant vilket innebär att han besitter särskilda färdigheter. Dessa kommer till uttryck i unika färdigheter som att minnas mängder med detaljer och göra avancerade matematiska beräkningar medan han i flera andra situationer begränsas av stora kognitiva brister. Han saknar en förmåga att förstå världen på samma sätt som människor utan autism gör. I en minnesvärd scen i filmen stannar Raymond på en trafikerad gata när trafiksignalen signalerar "don't walk". Både filmen och savanter fascinerar, de visar att det finns andra sätt att både tänka och uppleva världen, sätt som kan vara övermänskliga och undermänskliga samtidigt. Vi kommer om en stund återkomma till Raymond men låt oss först diskutera begreppet artificiell intelligens.

Begreppet artificiell intelligens har blivit ett modeord som symboliserar de allt smartare tekniska tjänster som vi använder dagligen. Samtidigt antyder ordet egentligen något mer än så. Det antyder en ny typ av intelligens som skulle kunna mäta sig med människor i förmåga och kanske i förlängningen även få en slags självinsikt. Men är det realistiskt? Vad är det egentligen vi talar om när vi talar om AI?

Vad vi talar om när vi talar om AI

Begreppet AI är inte nytt men i brist på tillgång till data samt processorkraft att bearbeta denna data med har tekniken bakom AI haft en del motgångar. De senaste åren har dock en kombination av ökad tillgång till data (ibland kallad Big Data), molntjänster (Cloud Computing) samt forskning inom ett område som heter maskininlärning gjort att många av de lösningar som tidigare inte varit så framgångsrika plötsligt har blivit mycket bättre. Ibland bättre än oss själva.

Ett exempel på sådan framgång handlar om hur väl algoritmer kan förstå text. Stanford University i USA har tagit fram ett test som går under namnet The Stanford Question Answering Dataset 1 (SQuAD). Testet innehåller frågor och svar baserade på den information som går att hitta i Wikipedia. Ett exempel på fråga vore "När började Beyoncé bli populär?". Algoritmer får sedan tävla mot människor att hitta svaren bland den text som finns att tillgå. Den 3:e januari 2018 tog ett team på Microsoft Research i Asien fram en maskininlärningsmodell som för första gången var bättre än en människa att hitta svaren. 2 Några månader senare uppnådde en annan maskininlärningsmodell samma nivå som människor i förmågan att översätta mellan kinesiska och engelska. 3 Några månader tidigare hade en forskargrupp på Microsoft använt sig av samtalsinspelningar från en databas kallad Switchboard och uppnått mänsklig förmåga i att uppfatta korrekta ord 4 .

På kort tid har vi alltså uppnått historiska mål för maskiners förmåga att kunna lyssna, se och att kunna tolka text. Detta är förmågor som människor typiskt varit de enda som kunnat utföra men som nu maskiner alltså kan utföra snabbare och med högre kvalitet än människor. För att inte nämna billigare!

Men hur ser framtiden ut? Man skulle kunna dela upp utvecklingen av AI i två olika faser. En mer kortsiktig fas under de närmaste åren och en mer spekulativ utveckling de närmaste decennierna. Båda har en potential att förändra vårt samhälle men det som är mest akut är att förstå hur vi hanterar fas 1.

Fas 1 - AI som ersätter, hjälper och förstärker människor.

De exempel jag beskrivit ovan där resultaten från maskininlärning börjat knappa in på de förmågor

Weiterlesen weniger lesen

Kundenbewertungen